Botwinka z ziemniakami okraszonymi boczkiem. Botwinka to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty. Łapcie ten przepis już teraz bo tylko o tej porze roku botwinka jest do kupienia. Tylko teraz mamy okazję zajadać się tą pyszną, szybką do zrobienia, sezonową zupą nowalijkową. Tradycyjnie przygotowałam typową o tej porze roku zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami (tak mówiono u Piotra w domu), tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, łodyg i małych korzeni buraka. Ponieważ Piotrek zwykle jada ją z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, to tak tę zupę przygotowałam. Botwinkę przygotowałam na bazie domowej bulionetki i soku z kiszonych buraków. Zabieliłam zupę słodką śmietanką, dodałam też świeży koperek.
Zupa botwinka to idealna zupa na wiosnę. Najsmaczniejsza jest podawana z ziemniakami i koperkiem. Polecamy też przepisy:
Botwinka wiosenna
Zupa z botwinki (na winie)
Chłodnik z botwinki na jogurcie
Zupa botwinka zabielana śmietaną smakuje każdemu, bo jest bardzo smaczna, polecam.
Najlepszy i sprawdzony przepis na wiosenną zupę buraczkową . . Botwinka z ziemniakami i boczkiem to świetny pomysł na obiad.
Składniki:
duży pęczek botwinki z buraczkami,
2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe
1 łyżeczka cukru,
500 ml soku z kiszonych buraków
do smaku sól i pieprz,
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
siekany koperek
puree z ziemniaków okraszone skwarkami z boczku
Botwinkę wraz z buraczkami płuczemy, odcinamy liście, kroimy w paski, siekamy łodyżki, buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy buraczki wraz z łodyżkami, gdy zmiękną dodajemy liście i dusimy niezbyt długo, ok. 2-3 minuty. W garnku rozpuszczamy bulionetki w ok. 500 ml wrzącej wody, wlewamy sok z kiszonych buraków i duszoną botwinkę. Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 minut, wlewamy śmietankę, dodajemy siekany koperek już nie gotujemy. Botwinkę wlewamy do misek, podajemy z ziemniakami polanymi skwarkami z boczku. Smacznego!
Prawdziwy majstersztyk 🙂