Najlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka smażone, a potem pieczone w piekarniku.
Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie, nie żałujcie go obsypując nim kawałki mięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu.
Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu.
Polecam inne przepisy z kaczką:
– Kaczka smażona z kolorowym pieprzem
– Majonezowe roladki z botwiną i kaczką
– Kaczka pieczona z jabłkami i orzechami
– Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym
– Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto
Składniki z 4 kawałków mięsa:
2 piersi z kaczki ze skórą
2 udka kaczki ze skórą
Sól i pieprz
majeranek-1 łyżka,
Jak przygotować najlepszą kaczkę? Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę do samego mięsa, ale staramy się go nie naruszyć. Udka pozostawiamy nietknięte.
Nacieramy wszystkie kawałki mięsa z obu stron majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy do lodówki. Mięso kacze przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągamy mięso z lodówki na minimum godzinę przed smażeniem.
Mięso kaczki kładziemy na zimnej patelni i dopiero włączamy kuchenkę na pełną moc, smażymy mięso zaczynając od strony skóry. Po upływie około 2 minut mięso zacznie skwierczeć, a tłuszcz się powoli wytapiać. Zmniejszamy wtedy od razu moc kuchenki na średnią moc. Smażymy na średnim ogniu około 6-7 minut, Czas liczymy od chwili położenia mięsa na patelnię. Przesuwamy mięso delikatnie, żeby nie przywierało do patelni. Pamiętajcie żeby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia, gdyż wyciekną z niego soki i nie będzie smaczne. Po około 6 minutach skóra kaczki powinna być przyrumieniona i mieć złoty kolor. Obracamy mięso na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut. Mięso obracamy najlepiej za pomocą specjalnych szczypiec.
Następnie piersi i udka kacze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 C. Pieczemy je przez ok. 10 minut. Podczas pieczenia z kaczki wytapia się sporo tłuszczu. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę z piekarnika i układamy skórą do góry.
Mięso musi odpocząć przed podaniem ok. 5 minut, aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Kaczka będzie smakować np. z surówką z czerwonej kapusty i marchewką z groszkiem. Smacznego!
Moje dobre rady :
- Mięso kacze kładź zawsze na zimną patelnię bez dodatku tłuszczu i układaj zawsze skórą do dołu i dopiero włącz źródło temperatury.
- nie wolno mięsa nakłuwać widelcem podczas smażenia ponieważ wyciekną soki i będzie suche i niedobre
No niestety, ale pieczenie kaczki przez określony czas w tym przepisie sprawiło, iż piersi z kaczki były twarde i niedopieczony…Jakiś kucharz amator, chyba pomylił kaczkę z kurczakiem. Nie polecam!
Sam jesteś chujowy, a smażenia kaczki uczyłam się u najlepszych polskich kucharzy.