Kotlety schabowe bezglutenowe na obiad.
Dzisiaj propozycja obiadowa na jedno z ulubionych dań Polaków, czyli kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Krótko mówiąc schaboszczak. Ale tym razem w wersji bezglutenowej, gdyż panierka nie jest z pieczywa, ani z bułki, ani z chleba, jest z dodatkiem jajka, jogurtu i mąki kukurydzianej z odrobiną kurkumy. Ta panierka, a właściwie ciasto, daje po usmażeniu efekt chrupiącej skórki na schabie, do tego jest smaczna i ma ładny kolor za sprawą właśnie mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to mąka naturalnie pozbawiona glutenu o żółtej barwie, która nadaje potrawom ten kolor. Polecam.
Oprócz tradycyjnego kotleta schabowego w panierce z bułki tartej robię różne wersje kotletów wieprzowych czy kotletów drobiowych, w wersji bezglutenowej robiłam np. schab w cieście naleśnikowym, stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. czy kotlety w kokosowej panierce. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC czy pieczone w piekarniku kąski ze schabu.
Składniki dla 4-5 osób na Kotlety schabowe bezglutenowe:
500 g schabu wieprzowego
1 jajko
4 łyżki mąki kukurydzianej
150 g gęstego jogurtu greckiego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta kurkumy
Do posmarowania mięsa, 1-2 łyżki tureckiego Biber salçası (koncentrat z papryki), robię też domową pastę paprykową, może też być ajwar
olej do smażenia
Jak przygotować schab bezglutenowy? Schab wieprzowy kroimy w plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i smarujemy z obu stron pastą paprykową. Do szklanego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, odrobinę oleju oraz przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki. Wy możecie doprawić do smaku mięso i marynatę wg własnych upodobań smakowych. Plastry schabu wkładamy do marynaty, Schab musi być pokryty marynatą z obu stron. Odstawiamy naczynie z mięsem do lodówki na min. pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry schabu wyjmujemy porcjami z marynaty, która musi pozostać na mięsie i smażymy na gorącym oleju s obu stron, aż mięso się przyrumieni na złoto i będzie miało chrupiącą skórkę. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy kotlety np. z puree z ziemniaków, surówką z modrej kapusty, a Wy możecie tak przygotowane kotlety schabowe ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!