Rolada z musem jabłkowym to kolejny pomysł na wypieki z domowym musem jabłkowym, który przygotowuję na zimę. To kolejny przepis po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami warty polecenia. Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe ciasta np. drożdżówki z serem i jagodami. Przeważnie drożdżówki piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono często króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem, czy bułki. To drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie rolady z musem jabłkowym to nic trudnego, wałkujemy smarujemy musem, zwijamy, pieczemy, potem kroimy w plastry, na końcu jemy z apetytem… Polecam!
To ciasto drożdżowe jest słodkie, ale nie za słodkie.
Taka jeszcze ciepła rolada najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Piotrek zjadł trochę na śniadanie, potem zjadł do kawy i … nic nie zostało.
Składniki na roladę z musem jabłkowym:
250 g mąki pszennej
suche drożdże (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
50 ml mleka
3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli
1 duże jajko roztrzepane w ok. 90-100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus jabłkowy + lukier + siekane migdały do posypania
Przygotowanie rolady z musem jabłkowym: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko wraz z jogurtem greckim i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto kilka minut, aby ciasto było elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy musem jabłkowym, zwijamy. Układamy roladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na ok. 15 minut aby podrosła. Roladę pieczemy w temperaturze 180º C (góra- dół) przez około 30 minut, aż rolada będzie lekko zarumieniona. Studzimy, lukrujemy i posypujemy siekanymi migdałami. Smacznego!