Mini serniczki z marakują. Marakuja (passiflora, granadilla purpurowa lub męczennica jadalna ) to owoc, który pokochałam od pierwszego spróbowania, słodko-kwaśny smak to jest to co uwielbiam. Jej wnętrze to galaretowaty i bardzo miękki miąższ z widocznymi nasionami. Ten szybki w przygotowaniu deser z serka speisequark (typ homogenizowanego sera) z marakują, przypomina mi o wakacjach nad morzem. Prawie codziennie jedliśmy mini serniczki i jogurty z marakują i innymi owocami.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne mini serniczki, eleganckie, podane w szklanym naczyniu, idealne na dwa, trzy kęsy. Serniczki te składają się z kremowej masy serowej i pysznego musu z marakui. Można je podać jako deser na Święta, na Sylwestra i nie tylko.
Są bez dodatkowego cukru, bez spodu, bez bitej śmietany czy mascarpone, tylko 250 g serka i 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym. Pyszne, proste, tanie i szybkie do zrobienia. Na 1 porcję wystarcza pół owocu, porcja ma tylko ok. 80 kcal. Można więc z grzeszyć raz, a nawet dwa razy. Jeśli chodzi o kalorie, to sama marakuja zawiera dużo wody, a w 100 g owoców jest ich około 97. Marakuja (passiflora) oprócz tego, że jest bardzo smaczna, jest też cennym źródłem witamin A, E, K i z grupy B, zaira też cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Kropkę nad i w tych serniczkach stanowi mus wydrążony z marakui . Jakiś czas temu przygotowałam Serniczek wiśniowy błyskawiczny bez cukru, Fit deser. Sernik na zimno. Skyrnik i mini serniczek z truskawkami i jagodami, a dziś kuszę Was mini serniczkami z marakują. Takie serniczki pięknie się prezentują w słoiczkach. Polecam też Sernikowe tartaletki z malinami
MINI SERNICZKI z marakują, składniki na 4 porcje:
250 g sera speisequark 20%
1 galaretka krystaliczna (77g)
2-3 szt. – marakuja,
Przygotowanie mini serniczków z marakują:
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć łączymy ją za pomocą trzepaczki z serkiem, gdy masa będzie gładka przekładamy do szklaneczek, wstawiamy do lodówki aż masa stężeje. Owoce kroimy na pół, z każdej połówki za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ i układamy na stężałych serniczkach, chłodzimy. Smacznego!
Świetny deser. Marakuja i serek to połączenie, które zawsze działa.