Fasolka szparagowa z boczkiem . Ostatnio dostaję często na FB pytania o proste, tanie i szybkie przepisy, najlepiej tradycyjne przepisy kuchni polskiej, które można szybko przygotować. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle podana do jajek sadzonych na boczku z ziemniakami puree i mizerią z ogórków jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu, danie w 15 minut.
Ale ja dzisiaj chcę Wam pokazać z czym jeszcze można przygotować fasolkę szparagową. Fasolka szparagowa z boczkiem.
W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się żółtą fasolkę szparagową uprawianą na działce. W Polsce to typowo letnie warzywo. W Niemczech żółtą można kupić latem w polskim sklepie, a w pozostałych jest do kupienia tylko zielona, która jest dostępna cały rok.
Często robię np. Makaron z krewetkami i fasolką szparagową.. Bo w prostocie tkwi jej siła 🙂 Ostatnio zabrakło mi bułki tartej, a nie chciało mi się trzeć na tarce bułek, więc wymyśliłam, że zieloną fasolkę szparagową podam z boczkiem smażonym. Wystarczy pokroić drobno boczek i usmażyć na patelni. Ugotować fasolkę z solą i cukrem, co zdecydowanie poprawia jej smak. Wszystko wymieszać i danie jest gotowe, można jeść samodzielnie lub jako dodatek np. do mięsa.
Składniki na 2 porcje fasolki szparagowej z boczkiem:
500 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka – sól
1/2 łyżeczki – cukier
125 g surowego wędzonego boczku
Przygotowanie fasolki szparagowej z boczkiem:
Z fasolki obcinamy końcówki, dokładnie płuczemy. Do garnka z zimna wodą dodajemy sól i cukier, wkładamy fasolkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości.Ja lubię jak fasolka jest al dente, tzn. sprężysta i nie jest zbyt miękka. Odcedzamy fasolkę na durszlaku.
Na suchą, ale gorącą patelnię wsypujemy pokrojony drobno boczek, rumienimy potrząsając patelnią. Fasolkę odcedzoną (bez wody) wkładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy.
Poniżej kilka zdjęć z przygotowania fasolki i boczku, krok, po kroku.