Zupa kalafiorowa z klopikami, czy może zupa klopsowa z kalafiorem J Klopsiki cenię za łatwość przygotowania, prosty i smakowity efekt końcowy. Na nasz stół trafiają zazwyczaj w sosie pomidorowym, śmietankowym albo grzybowym. Ale wielbicieli tak przygotowanej zupy z mięsem powinna zainteresować zupa klopsowa z kalafiorem czy odwrotnie zupa kalafiorowa z klopsikami.
Jesli szukacie przepisów na nasze ulubione zupy, to zerknijcie TUTAJ.
Składniki na zupa kalafiorowa z klopikami, zupę klopsową z kalafiorem.
1 ½ l wody
½ kalafiora
włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera)
3 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
½ kg mielonego mięsa wołowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
ok. 2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
trochę śmietanki do zabielenia zupy
kilka liści kalafiora
Przygotowanie zupy kalafiorowej z klopikami, zupa klopsowa z kalafiorem.
Ziemniaki oraz warzywa z włoszczyzny myjemy i obieramy. Pietruszkę i selera wkładamy do garnka z wodą w całości, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz obrana całą cebulę. Można cebule opalić, dzięki temu wywar będzie bardziej aromatyczny.
Kalafiora rozdzielamy w różyczki, dodamy je później . Do wody wrzucamy także liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średniej mocy palnika przez około pół godziny.
Umieszczamy w misce mięso mielone. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy całe jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy masę mięsną w małe kulki, które obtaczamy w mące. Obsmażamy je krótko na oleju z każdej strony.
Wrzucamy do garnka posiekane liście kalafiora, różyczki kalafiora, Gotujemy zupę przez ok. 5 minut, dokładamy klopsiki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy trochę śmietanki. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Zupę gotową do podania możemy posypać grubo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Albo podać bez dodatków, jak ja dzisiaj! Smacznego!