Dietetyczna rolada szpinakowa z łososiem. Tym dietetycznym przepisem zaczynam wpisy na dietetyczne i nie tylko przepisy na Wielkanoc. Rolada ze szpinakiem z łososiem i serkiem jest bez mąki. Podaję Wam wersję biszkoptu super fit.
Rolada ze szpinakiem i łososiem jest efektowna i bardzo smaczna, robię ją przeważnie na Sylwestra i na Wielkanoc, dzisiaj podaję wersję bez dodatku mąki, ta wersja fit biszkoptu będzie u nas gościć na Wielkanoc.
Inne propozycje na Wielkanocne menu znajdziecie TUTAJ.
Przekąski i przystawki na różne okazje TUTAJ.
Mieliśmy roladę zjeść w sobotę, ale mąż patrząc na nią zgłodniał i zjedliśmy w piątek na wczesną kolację. Ponieważ jestem na deficycie kalorycznym, liczę kalorie to ta wersja jest super fit, z tej ilości składników wyszło 15 roladek, sporej wielkości, więc każdy plaster rolady szpinakowej ma tylko ok. 50 kcal.
Składniki to:
na biszkopt szpinakowy
2 jajka, osobno żółtka, osobno białka, które trzeba ubić,
1 łyżeczka masła,
3 ząbki czosnku,
300 g szpinaku mrożonego, rozmrozić
przyprawy to sól i pieprz.
Ten biszkopt szpinakowy jest bez glutenu gdyż nie ma w nim ani grama mąki.
Farsz jest z dietetycznych serków exquisa:
200 g serków jeden naturalny drugi ziołowy, które mają w sumie 124 kcal,
1 łyżka chrzanu, czubata
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulką,
200 g wędzonego łososia, który ma w 100 g 179 kcal.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na maśle szklimy posiekany czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy do odparowania wody, studzimy na patelni. Do duszonego szpinaku dodajemy żółtka i miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Dodajemy ubite białko, delikatnie łączymy najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc prostokąt. Szpinakowy biszkopt pieczemy w 180 stopniach C ok.15 minut. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w roladę wraz z papierem. Studzimy.
Krem serowy robimy łącząc w misce ulubione serki ( u mnie takie jak podałam) z dodatkiem chrzanu, szczypiorku z cebulką doprawiamy do smaku tak jak lubimy.
Rozwijamy roladę, ściągamy ostrożnie papier i smarujemy biszkopt szpinakowy doprawionymi do smaku serkami z chrzanem, szczypiorkiem z cebulką. Biszkopt szpinakowy posmarowany kremem obkładamy plastrami wędzonego łososia , zwijamy dosyć ciasno papierem, oraz folia spożywczą, roladę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Gdy rolada szpinakowa z łososiem jest odpowiednio stężała kroimy w plastry. Smacznego.