Ciasto z morelami na dużą blachę
To morelowe ciasto z kruszonką jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jest puszyste, lekkie, przygotowuję je na kefirze i oleju, składa się z dwóch warstw jasnej i kakaowej. Morele w tym cieście smakują najbardziej latem. Do ciasta wykorzystałam składniki, które każdy ma w domu, jeśli nie macie kefiru to może być maślanka lub mleko, a morele są już o tej porze, ale to nie problem jak ich nie ma, można je zastąpić innymi sezonowymi owocami.
Polecam Wam też przepis na ciasto z truskawkami na dużą blachę.
Ciasto z tego zdjęcia przygotowałam na imieniny Piotra, zabrał je do pracy, bardzo wszystkim smakowało. Było upieczone w dużej formie, dlatego jest podzielne, wszyscy się najedli biorąc po kilka kawałków :). Zdjęcia są jakie są, ale wstawiając to zdjęcie na FB miałam tyle zapytań o szczegóły, gdyż ludzie mieli zamiar je w domu upiec.
Można je upiec w mniejszej blaszce, będzie wtedy bardzo wysokie!
Składniki na ciasto z morelami na dużą blachę, moja forma miała wymiary 27 x 38 cm, jak chcecie by ciasto było wyższe to polecam mniejszą blaszkę:
3-4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 szklanka (250 ml) oleju np. rzepakowego
1 szklanka (250 ml) kefiru, maślanki lub mleka
3 szklanki (250 ml) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g moreli (przekrojone na pół albo na ćwiartki)
1-2 łyżki kakao
Maślana kruszonka, (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
5-6 łyżek mąki krupczatki
Wszystkie składniki na ciasto z morelami powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka, cukier i cukier wanilinowy wraz ze szczyptą soli, umieszczamy w misie miksera i ubijamy ok. 7 minut na najwyższych obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa. Mikserem ręcznym ubijamy dłużej ok. 10 minut. Masa jajeczna podwoi swoja objętość. Do ubitej masy wlewamy powoli olej, cały czas ubijając. Następnie wlewamy powoli kefir, cały czas dalej ubijając. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy silikonową szpatułką. Odkładamy 1/3 ciasta i łączymy je z kakao.
Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, potem kładziemy ciasto z kakao, a na wierzchu układamy pokrojone morele, można kłaść gęściej jedna obok drugiej.
Robimy kruszonkę: mieszamy ręką mąkę z cukrem, dodajemy masło, następnie mieszamy i zagniatamy. Na owocach rozkładamy kruszonkę, odrywamy lub rozcieramy w palcach kawałeczki ciasta i rozkładamy na powierzchni moreli.
Pieczemy w temperaturze 170º C bez termoobiegu, przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, studzimy. Ja piekę przeważnie 40 minut!
Po wystudzeniu puszyste ciasto z morelami możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda przepysznie!