Jak zrobić ogórki małosolne. Najlepsze przepisy na ogórki małosolne

Najlepsze przepisy na ogórki małosolne. Jak zrobić ogórki małosolne.
6 sposobów na ogórki małosolne.
Ogórki małosolne to jedna z tych rzeczy, na które latem czekamy z niecierpliwością. A sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Sezon ogórkowy to czas, kiedy gospodynie chętnie wymieniają się przepisami na ich kiszenie. Szukają tych, które gwarantują, że ogórki będą twarde i smaczne. Chrupiące, ogórki małosolne to doskonały dodatek do różnych dań czy kanapek. My mamy kilka swoich przepisów na ogórki małosolne, według nich zawsze wychodzą pyszne, twarde małosolne ogórki. Zawsze czekaliśmy na ogórki gruntowe z działki mojego taty, teraz my mamy swoją działkę, na której uprawiamy ogórki. Jeśli nie uprawiacie swoich ogórków to kupcie ogórki na rynku, na targu, w markecie, ale warunek muszą być świeżo zrywane, zielone i twarde.

1. Przepis na najlepsze ogórki małosolne w dużym szklanym słoju. To sprawdzony przepis, wg którego wychodzą pyszne małosolne ogórki. Ogórki muszą pochodzić z dobrego „źródła” aby potem ich nie trzeba było wyrzucać, marketowe ogórki mogą śmierdzieć, a nawet gnić po kilku dniach. 
2. Ogórki małosolne na sucho bez wody,
to świetna alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ogórków małosolnych w zalewie. Są chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy. Ogórki są gotowe do spożycia po 24 godzinach.

3.
Ogórki małosolne błyskawiczne w kamionce. Te ogórki nadają się już do jedzenia po jednym dniu leżakowania w osolonej wodzie, trzeba jednak pamiętać, żeby ogórki zalać gorącą, osoloną wodą.

4. Ogórki małosolne w butelce na podróż

Gdy wybieramy się gdzieś na dłużej Piotrek przygotowuje  swoje „turystyczne ogórki małosolne” w 5 litowym pojemniku na wodę, ogórki doskonale znoszą podróż. A potem zawsze się nadają do konsumpcji, a my nie musimy ogórków małosolnych kupować.

Turystyczne ogórki małosolne na podróż wg przepisu Piotra są smaczne już po 2 dniach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5. Ogórki małosolne w plastrach.
Ogórki małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem.

6. Ogórki małosolne z imbirem
gdy zabraknie chrzanu. Polecam ten sposób, na małosolnego ogórka wzbogaconego wyraźną pikantnością imbiru oraz sporą ilością czosnku i koperku. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *