Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą

Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą, ziemniakami i koperkiem to pyszna zupa sezonowa. Kalafior o tej porze roku kosztuje ok 1 zł, a dodatek kilku składników powoduje, że przygotujemy pyszną, sycącą i tanią jesienną zupę.
zupa kalafiorowazupa kalafiorowa

kość od schabu
1/2 szt kalafior,
2 szt marchewki,
2 duże ziemniaki
sól i pieprz do smaku
50 ml słodkiej śmietanki 30%
koperek,
natka pietruszki
2 łyżki kaszki kukurydzianej,

Kości ze schabu zalewamy zimną wodą, gotujemy 30 minut, ściągamy szumowiny z powierzchni, dodajemy marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem i  gotujemy dalsze 15 minut. Połowę umytego kalafiora dzielimy na drobne różyczki, dodać je do zupy, wsypać kaszę kukurydzianą, gotujemy dalsze 10 minut, wsypujemy posiekany koperek, wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

zupa kalafiorowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą

  1. Pingback: Zupa kalafiorowa z liści i głąbu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Zupa kalafiorowa z liści i głąba - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *