Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą, ziemniakami i koperkiem to pyszna zupa sezonowa. Kalafior o tej porze roku kosztuje ok 1 zł, a dodatek kilku składników powoduje, że przygotujemy pyszną, sycącą i tanią jesienną zupę.
kość od schabu
1/2 szt kalafior,
2 szt marchewki,
2 duże ziemniaki
sól i pieprz do smaku
50 ml słodkiej śmietanki 30%
koperek,
natka pietruszki
2 łyżki kaszki kukurydzianej,
Kości ze schabu zalewamy zimną wodą, gotujemy 30 minut, ściągamy szumowiny z powierzchni, dodajemy marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy dalsze 15 minut. Połowę umytego kalafiora dzielimy na drobne różyczki, dodać je do zupy, wsypać kaszę kukurydzianą, gotujemy dalsze 10 minut, wsypujemy posiekany koperek, wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Pingback: Zupa kalafiorowa z liści i głąbu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa kalafiorowa z liści i głąba - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię