Rosół wołowy z makaronem. Rosół z wołowiny z makaronem. Najlepszy rosół jest wg mnie jest z mięsa mieszanego: wołowiny i drobiu. Dzisiaj chcę wam pokazać przepis na najlepszy rosół wołowy z makaronem, często taki nie przygotowujemy ze względu na cenę wołowiny. Rosół z wołowiny jest bardzo smaczny i aromatyczny. Podajemy rosół wołowy z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, kawałkiem mięsa z wołowiny i natką pietruszki. Polecam też przepis na rosół z kury.
Składniki na rosół wołowy z makaronem:
- 1 kg mięsa wołowego przerośniętego tłuszczem- np. szponder wołowy,
- 3-4 marchewki,
- 1/2 szt selera,
- 1 pietruszka
- 1 szt cebula,
- 1 szt. liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
- 1 łyżkę soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2,5 litra wody
Przepis na rosół wołowy, jak zrobić? Obieramy i myjemy warzywa. Układamy w garnku kawałki mięsa wołowego, warzywa, dodajemy 1 łyżkę soli. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, dodajemy przyprawy (jesli używacie to możecie dodać do smaku kostkę rosołową wołową), 1 łyżeczkę cukru (mięso szybciej zmięknie) i gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny na małym gazie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rosół wołowy podajemy z makaronem, marchewką i mięsem, rosół posypujemy świeżą natką z pietruszki.
Nie kiedy mięso wołowe kroimy w kostkę jak na tym zdjęciu.
Całkiem przepadam za takim rosołem. 😉 Wolę ten drobiowy, ale t fajna odmiana.
My też całkiem przepadamy, właściwie za wszystkimi rosołami przepadamy:)
O proszę, pierwszy raz widzę rosół z kawałkami mięsa. 😉
Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Męska uczta!” 😉