Barszcz czerwony jest bardzo aromatyczny, o bogatym smaku, jednocześnie postny, gdyż gotowany jest jedynie na włoszczyźnie. Barszcz jest czysty, łączy smak buraków, warzyw, przypraw, szczególnie czosnku i majeranku. Idealnie się komponuje do pasztecików, które przygotowuję na Sylwestra i Nowy Rok.
Barszcz czerwony czysty na Wigilię z pasztecikami:
SKŁADNIKI:
- 5 dużych buraków
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- sól morska do smaku
- 8 suszonych grzybów najlepiej borowików
- 6 szklanek wody
- 1-2 szklanki kwasu buraczanego
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka cytryny lub biały ocet winny
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Obrane warzywa, zalewamy wodą , dodajemy grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, około 1 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Wlewamy sok z cytryny lub ocet winny, aby barszcz nie stracił koloru, dodajemy buraki obrane ze skórki i gotujemy kolejne 30-40 minut. Przecedzamy. Do wywaru dolewamy kwas buraczany do smaku, dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę . Podajemy barszcz z pasztecikami z ciasta kruchego z farszem z kapusty i grzybów. Polecam.
Uwielbiam! 🙂 Najlepszy z uszkami.
Z uszkami jest tutaj http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/barszcz-wigilijny/