Jajka sadzone z ziemniakami, na boczku z fasolką szparagową i mizerią to pyszne, do tego najszybsze i najprostsze sezonowe danie obiadowe. Najlepsze jajka sadzone są przygotowane na boczku! Bo smaczna okrasa musi być! Tradycyjne, proste, po prostu jajka sadzone z dzieciństwa. U mnie ZAWSZE ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami jak dzisiaj w postaci fasolki szparagowej z bułką tartą.
SKŁADNIKI:
- 1-2 jajka na osobę
- 100 g wędzonego boczku
- ziemniaki
- 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
- szczypiorek z cebulką
- sól i pieprz do smaku
- 4 ogórki gruntowe lub 1 ogórek wężowy
- 150 g kwaśnej śmietany 12%
PRZYGOTOWANIE jajek sadzonych z ziemniakami:
Przygotowujemy mizerię: ogórki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na plasterki na tarce, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z kwaśną śmietaną, odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dusimy na puree, dodajemy masło i mieszamy, można też ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni grillowej. W między czasie siekamy też szczypiorek. Gdy ziemniaki dochodzą w garnku, smażymy na patelni boczek, wbijamy na patelnię ostrożnie jajka, gdy zaczynają się ścinać posypujemy je szczypiorkiem i przykrywamy na chwilkę pokrywką aby jajko się podsmażyło od spodu a ścięło z góry. Gdy jajka sadzone są już gotowe, przekładamy je wraz z duszonymi ziemniakami na talerz, doprawiamy je solą i pieprzem, obok kładziemy fasolkę szparagową z bułką tartą, oraz kilka łyżek mizerii z ogórków. Niebo w gębie, jajka sadzone są niby takie proste, wiejskie, przaśne, ale są pycha. Bo są nasze, polskie, swojskie i bardzo smakowite.Smacznego!