Paszteciki do barszczu (Wigilia)

Paszteciki do barszczu (Wigilia) z ciasta francuskiego.

Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych czy kruchych kulebiaczków można podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach. Takie francuskie paszteciki doskonale nadają się jako zakąska do wytrawnych wigilijnych zup: czystego barszczu czy zupy grzybowej , są na jeden kęs, zgrabne i smaczne.
paszteciki z ciasta francuskiegopaszteciki z ciasta francuskiego

U nas najbardziej smakują one mojej siostrzenicy Julce.

SKŁADNIKI na paszteciki do barszczu z ciasta francuskiego:

  • garść grzybów suszonych lub 20 dag grzybów mrożonych np. podgrzybków, prawdziwków czy  zielonek
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 1-1/2 cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ziarnistego pieprzu lub 1 łyżka naturalnej mieszanki ziołowej do dań z grzybami
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE pasztecików do barszczu z ciasta francuskiego:

Jeśli do farszu wykorzystujemy grzyby suszone to dzień wcześniej, najlepiej na noc zalewamy je wrzątkiem, następnego dnia gotujemy grzyby ok. 15-20 minut. Mrożone grzyby rozmrażamy i drobno siekamy. Podsmażamy je na oleju z cebulą drobno posiekaną

Kapustę bardzo drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych grzybów, dusimy, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody, dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem, albo doprawiamy naturalną mieszanką ziołową do dań z grzybami i dusimy ok. 10 minut. Farsz studzimy, jesli uważamy, że farsz jest za gruby to możemy zmielić lub zmiksować blenderem.  Rozwijamy ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy na ciasto farsz i formujemy paszteciki w o różnych kształtach: uszka, prostokąty, wiatraczki, koperty jak chcemy. Układamy paszteciki na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż paszteciki będą złociste. Studzimy na kratce. Podajemy z czystym barszczem.
paszteciki z ciasta francuskiegoPaszteciki z ciasta francuskiego

Smacznego!

Paszteciki do barszczu, zdjęcie z 2012 roku:

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Paszteciki do barszczu (Wigilia)

  1. Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *