Paszteciki do barszczu (Wigilia) z ciasta francuskiego.
Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych czy kruchych kulebiaczków można podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach. Takie francuskie paszteciki doskonale nadają się jako zakąska do wytrawnych wigilijnych zup: czystego barszczu czy zupy grzybowej , są na jeden kęs, zgrabne i smaczne.
U nas najbardziej smakują one mojej siostrzenicy Julce.
SKŁADNIKI na paszteciki do barszczu z ciasta francuskiego:
- garść grzybów suszonych lub 20 dag grzybów mrożonych np. podgrzybków, prawdziwków czy zielonek
- 25 dag kapusty kiszonej
- 1-1/2 cebula
- 1-2 łyżki oleju
- sól do smaku
- liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ziarnistego pieprzu lub 1 łyżka naturalnej mieszanki ziołowej do dań z grzybami
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE pasztecików do barszczu z ciasta francuskiego:
Jeśli do farszu wykorzystujemy grzyby suszone to dzień wcześniej, najlepiej na noc zalewamy je wrzątkiem, następnego dnia gotujemy grzyby ok. 15-20 minut. Mrożone grzyby rozmrażamy i drobno siekamy. Podsmażamy je na oleju z cebulą drobno posiekaną
Kapustę bardzo drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych grzybów, dusimy, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody, dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem, albo doprawiamy naturalną mieszanką ziołową do dań z grzybami i dusimy ok. 10 minut. Farsz studzimy, jesli uważamy, że farsz jest za gruby to możemy zmielić lub zmiksować blenderem. Rozwijamy ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy na ciasto farsz i formujemy paszteciki w o różnych kształtach: uszka, prostokąty, wiatraczki, koperty jak chcemy. Układamy paszteciki na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż paszteciki będą złociste. Studzimy na kratce. Podajemy z czystym barszczem.
Smacznego!
Paszteciki do barszczu, zdjęcie z 2012 roku:
Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom