Pasta rybna, czy też jajeczna to doskonały dodatek do kanapek. Przepis na pastę do kanapek jest uniwersalny. Możemy pastę urozmaicać dodając różne dodatki np. wędzoną rybę, gotowaną szynkę, gotowane jajka. Wczoraj w sklepie kupiliśmy piękne wędzone makrele, po okazyjnej cenie. Makrela jest tłustą rybą, która doskonale nadaje się do przygotowania pasty, wystarczy dodać do niej konserwowego lub kiszonego ogórka, paprykę, trochę majonezu i przypraw. I mamy prosty, tani, zdrowy dodatek do kanapek, który przygotowuje się szybko. Możemy składniki do pasty posiekać nożem lub zmiksować blenderem. Nie potrzebujemy też kanapek smarować masłem lub margaryną, wystarczy sama pasta.
Najlepsza pasta do kanapek: Pasta rybna z wędzonej makreli.
- 2 makrele wędzone
- 1 łyżkai majonezu Winiary
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 żółtej papryki
- 2 małe ogórki konserwowe
- 1/2 cebula
- szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę, ogórki i cebulę bardzo drobno siekamy, wsypujemy do miseczki, dodajemy rozdrobnioną za pomocą blendera (ja mam Triblade) makrelę bez skóry i ości, dodajemy 1 łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy wszystkie składniki aż powstanie pasta. Smarujemy kromkę chleba. Dekorujemy szczypiorkiem, doprawiamy dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
lubię takie kanapeczki z domową pastą..
mniam! :]
Pozdrawiam.
Pingback: Pasta z avocado i sałaty - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Tapenada z czarnych oliwek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię