Kolejny przepis na Święta: postna Wigilijna kapusta z grzybami, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Podawałam już jak robimy Wigilijną kapustę z grochem czy Świąteczny bigos. Dzisiaj będzie to kapusta z grzybami. To danie lubimy z Piotrem, jemy ją również w trakcie roku, ale wtedy dodajemy do niej boczek, albo kiełbasę i nie jest już postna. Do przygotowania wigilijnej kapusty wykorzystujemy zebrane w lesie grzyby, które sami również suszymy. Grzyby suszone nadają charakterystyczny smak temu daniu. Kapusta z grzybami idealnie nadaje się do faszerowania kruchych pasztecików, rogalików, pierogów.
- 1 kg- kapusta kiszona
- garść – suszone grzyby
- liście laurowe 2 szt
- 2 łyżki – klarowane masło
- 3 szt. ziele angielskie
- czarny pieprz mielony do smaku
- 1 cebula
Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy. U mnie w rodzinnym domu kisiło się kapustę na zimę w beczce, ale teraz nie mam na to warunków, ani miejsca na jej przechowywanie. Następnie zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien też odparować nadmiar płynu. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy do kapusty, mieszamy. Chwilę jeszcze trzymamy w garnku na ogniu, uważając by kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię