Z czym kojarzą Wam się Święta, bo mi z zapachem pomarańczy. Pamiętam, że pomarańcze w okresie, gdy chodziłam do szkoły były synonimem Świąt Bożego Narodzenia, stało się po nie w długich kolejkach, a dostępne były tylko zielone pomarańcze z Kuby. Teraz te soczyste owoce dostępne są właściwie przez cały rok. Proponuję więc wam Przepis na świąteczny sernik z nutą pomarańczy, domowym cukrem waniliowym i kolorowymi słodkimi kandyzowanymi owocami. Ten sernik jest najlepszy, najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia. Nuta pomarańczy w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia.
Polecam Wam Przepis na świąteczny sernik pomarańczowy:
Składniki:
- 1 kg twaróg półtłusty,
- 9 szt jaja,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 szkl. cukru,
- 6 łyżek domowego cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe,
- olejek waniliowy
- 3/4 szkl. oleju,
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. mąki,
- 1 opakowanie krojonej skórki pomarańczowej Kotanyi
- 1 opakowanie krojonej skórki cytrynowej Kotanyi
- lukier biały i żółty Dr. Oetker
- kolorowe kandyzowane owoce
Ciasto:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy.
Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 budynie śmietankowe, olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, krojoną skórkę cytrynową i pomarańczową i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy całość do podłużnej formy wyłożonej ciastem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera. Jeszcze miękki lukier posypujemy posiekanymi kolorowymi kandyzowanymi owocami m.in. skórką pomarańczową, żurawiną, ananasami, skórką cytrynową.
Oj tak, pomarańcze idealnie wpisują się w bożonarodzeniowe smaki i aromaty. Sernik pychotka. 🙂
Spokojnych, rodzinnych, pięknych świat! 🙂
Pingback: Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Sernik kajmakowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom