Wszyscy czytający bloga wiedzą, że jestem fanką jajecznicy. Jajecznica lub dania z jajkami to podstawa mojego weekendowego menu.
A smak jajecznicy, którą przygotowuję to kwestia dodatków, które akurat mam pod ręką, nie robiłam jeszcze jajecznicy w wersji na słodko.
Na blogu jest całe mnóstwo przepisów z różnymi dodatkami:
Jajecznica ze szpinakiem
Jajecznica z serem i surimi
Grzanki z jajecznicą i szynką
Grzanki z jajecznicą z łososiem i pomidorami
Jajecznica z pieczarkami na tostach
Jajecznica z rydzami
Jajecznica z suszonymi pomidorami i serem mozzarella
Jajecznica z kurkami na boczku
Jajecznica dla 1 osoby na kiełbasie toruńskiej i z siekanym szczypiorkiem.
Ale tradycyjny smak jajecznicy, który pamiętam z domu rodzinnego to jajecznica na kiełbasie ze szczypiorkiem lub jajecznica na boczku ze szczypiorkiem.
I taką tradycyjną właśnie jajecznicę przygotowałam: Jajecznica na kiełbasie ze szczypiorkiem, polecam 🙂
Składniki:
- 2 jajka,
- kawałek kiełbasy toruńskiej
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- do smaku sól i pieprz
Kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie siekamy w kostkę i smażymy ją na złoto na łyżce oleju rzepakowego, dodajemy połowę szczypiorku aż straci swoją surowość. Wtedy szybko wbijamy na patelnię 2 jajka na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż jajka się lekko zetną, wyłączamy źródło ciepła, mieszamy całość (ja to robię silikonową łyżką) i przekładamy na talerz. Posypujemy jajecznicę resztą siekanego szczypiorku. Jajecznicę na kiełbasie ze szczypiorkiem podajemy z grzankami, ozdabiamy liściem sałaty, ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Do śniadaniowej jajecznicy idealnie pasuje szklanka soku pomarańczowego.
Smacznego!
Pingback: Smażone kiełbaski z cebulą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię