Przepis na świąteczny Makowiec zawijany (strucla z makiem). Na Święta Bożego Narodzenia pieczemy ciasta i ciasteczka, mniej lub bardziej słodkie wypieki. Mają one swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Każde domowe ciasto jest smaczne i zdrowsze od tego kupionego nawet w najlepszej cukierni. Wyobraźmy sobie polskie Święta Bożego Narodzenia bez makowców, serników, czy pierniczków.
Moja propozycja świątecznego ciasta to Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla z makiem.
Ciasto na makowiec:
25 da mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki masła lub margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżka mąki do posypania formy
nadzienie makowe:
1 puszka maku z bakaliami
25 dag mielonych orzechów np. laskowych
do dekoracji: lukier, orzechy, migdały w słupkach, skórka pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, suchy mak, gwiazdki cukrowe,
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem. Masło lub margarynę rozpuszczamy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, jedno białko, resztę mąki, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy za pomocą robota. Wstawiamy ponownie do ciepłego piekarnika. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy je pozostałym białkiem, rozkładamy na nim mak wymieszany z mielonymi orzechami. Zostawiamy 2 cm brzegu. Najpierw robimy zakładki z każdej strony i zwijamy ciasto w rulon,, przekładamy do posypanej mąka podłużnej blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni C.
Wystudzone ciasto smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny, delikatnie posypujemy suchym makiem, dekorujemy np.orzechami, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub słupkami migdałów, cukrowymi gwiazdkami i morelami suszonymi pokrojonymi w małą kostkę.
Pingback: Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Wyglada wspaniale chyba go zrobie.
Pingback: Ciasto makowo-jabłkowe (makowiec japoński) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sprobuje go zrobic wyglada pysznie
Jest pyszny!
Pingback: Pyszne ciasta na Święta - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię