Karpatka z kremem budyniowym to ulubione ciasto mojego syna. karpatkę piecze się z zaparzanego ciasta, podobnie jak ptysie eklerki, mini ptysie. Pofalowane ciasto (jak góry Karpaty) po upieczeniu przekłada się kremem np. na bazie budyniu, najczęściej jest to budyń waniliowy, ale może być też śmietankowy. Ja lubię jeść karpatkę z bitą śmietaną, moi panowie preferują karpatkę z kremem budyniowym. Karpatkę przeważnie piekę na jakieś święta np. Wielkanoc, Sylwestra, Karnawał czy Tłusty Czwartek.
Karpatka z kremem budyniowym
Składniki:
150 g masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
Na krem:
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka 3,2 %
100 g masła
2 żółtka
1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki do posypania
Przygotowanie najlepszej karpatki z kremem budyniowym:
Wodę zagotować ze 150 g masła lub margaryny, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciasta dodać jajka (pojedynczo) ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia posypanej mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 200 °C, potem suszyć w 150 stopniach 15 minut. Po upieczeniu przeciąć na 2 części. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki miękkiego masła rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Pingback: Eklerki z kremem kawowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom