Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym to ulubione ciasto mojego syna. karpatkę piecze się z zaparzanego ciasta, podobnie jak ptysie eklerki, mini ptysie. Pofalowane ciasto (jak góry Karpaty) po upieczeniu przekłada się kremem np. na bazie  budyniu, najczęściej jest to budyń waniliowy, ale może być też śmietankowy.  Ja lubię jeść karpatkę z bitą śmietaną, moi panowie preferują karpatkę z kremem budyniowym. Karpatkę przeważnie piekę na jakieś święta np. Wielkanoc, Sylwestra, Karnawał czy Tłusty Czwartek.
karpatka z ciasta parzonegoKarpatka z ciasta parzonego

Karpatka z kremem budyniowym

Składniki:
150 g  masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek

Na krem:
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka 3,2 %
100 g masła
2 żółtka
1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki do posypania

Przygotowanie najlepszej karpatki z kremem budyniowym:

Wodę zagotować ze 150 g masła lub margaryny, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciasta dodać  jajka (pojedynczo) ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia posypanej mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 200 °C, potem suszyć w 150 stopniach 15 minut. Po upieczeniu przeciąć na 2 części. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki miękkiego masła rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

IMG_8354

IMG_8337IMG_8339IMG_8341IMG_8344

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Karpatka z kremem budyniowym

  1. Pingback: Eklerki z kremem kawowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *