Polecam przygotować na obiad lekkie, a jednocześnie pożywne danie z makaronu farfalle. Do tego jest to ekspresowe danie. W tym samym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni.
Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej:
Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami
Sałatka z farfalle i warzywami (light)
Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem
Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny.
Moja kolejna propozycja to Farfalle z bobem i chorizo ze świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe i kolorowe.
Składniki:
• 100 g chorizo
• 1 mała cebulka
• 1 pomidor
• 100 g bobu
• 1 łyżka oliwy
• sól, pieprz do smaku
• świeży tymianek
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w paski chorizo. Dodajemy blanszowany, obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!
połączenie bobu z chorizo to fenomen, lubię je bardzo. lecz nie łączyłam nigdy z makaronem, zawsze podawałam jako kolację na ciepło do pieczywa.
Pingback: Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię