Flaczki od jednych zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe 🙂
Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką.
Przykładowy przepis na Flaki.
Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe)
SKŁADNIKI na flaczki drobiowe
- 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 żeberka wieprzowe
- 1 łyżeczka papryki czerwonej,
- 1 łyżka majeranku + świeży majeranek
- 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone żołądki drobiowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wkładamy żołądki ponownie do garnka, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny do miękkości. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które ściągamy łyżką cedzakową. Gdy żołądki są miękkie wyciągamy je i kroimy w paseczki, ponownie wrzucamy je do garnka, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem.
Podajemy z chlebem. Smacznego!
hmm, a po co żeberka?
Hm, np. po to by był smaczny bulion mięsny na którym flaczki się ugotowały, a potem te żeberka ktoś sobie obgryzł, a kości zjadł nasz pies 🙂
Pingback: Gulasz z żołądków - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię