Flaczki od jednych zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe
Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką.
Przykładowy przepis na Flaki.
Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe)
SKŁADNIKI na flaczki drobiowe
- 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 żeberka wieprzowe
- 1 łyżeczka papryki czerwonej,
- 1 łyżka majeranku + świeży majeranek
- 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone żołądki drobiowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wkładamy żołądki ponownie do garnka, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny do miękkości. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które ściągamy łyżką cedzakową. Gdy żołądki są miękkie wyciągamy je i kroimy w paseczki, ponownie wrzucamy je do garnka, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem.
Podajemy z chlebem. Smacznego!

hmm, a po co żeberka?
Hm, np. po to by był smaczny bulion mięsny na którym flaczki się ugotowały, a potem te żeberka ktoś sobie obgryzł, a kości zjadł nasz pies
Pingback: Gulasz z żołądków - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię