Jajka z majonezem – czyli jajka z farszem z łososiowej pasty, posmarowane majonezem i ozdobione kleksem „kawioru” z wodorostów. Bardzo smaczne i cieszące oko danie, przystawka doskonała. Jajka z majonezem były i będą stałym punktem w naszym świątecznym i Sylwestrowym menu. Proponujemy też inne przepisy na jajka i różne pomysły na farsze do nich:
Jajka faszerowane szynką
jajka faszerowane pieczarkami
jajka faszerowane żóltym serem
Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka faszerowane zielonym kremem
Jajka faszerowane farszem z szynki
Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą
jajka faszerowane pastą z awokado i szynki
Jajka z majonezem, pastą łososiową i kawiorem z wodorostów:
składniki:
- jajka,
- pasta kawiorowa
- „kawior” z wodorostów
- majonez delikatny
- pomidory
- czarny pieprz
- sałata rzymska do dekoracji
Przygotowanie: 5 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Zalewamy jajka zimną wodą aby ostygły. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki i układamy na liściach sałaty rzymskiej lub półmisku do jajek. Połówki jajek smarujemy cienko majonezem, doprawiamy pieprzem, wyciskamy pastę łososiową, robimy kleks z „kawioru” z wodorostów i dekorujemy kawałkami pomidorków. Takie jajka to idealna przekąska na wszelakie uroczystości. Smacznego.
Pingback: 20 przepisów na jajka faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię