Gulasz z podrobów z pieczarkami. Podroby to dla niektórych ludzi bariera nie do przekroczenia, tak samo jak owoce morza. Wiele osób nie jest w stanie ich zjeść. Razem z Piotrem uwielbiamy wszelkie podroby. Serca drobiowe i żołądki często kupujemy z myślą o przygotowaniu gulaszu np. z kaszą i buraczkami. Ale dzisiaj postanowiłam do podrobów dodać pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki to świetny składnik, mogą być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek do potraw.
Gulasz z podrobów z pieczarkami.
Składniki:
- 450 g serc drobiowych,
- 450 żołądków drobiowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- o. 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- pieprz cayenne
- cebula,
- 6 sporych pieczarek,
- sl i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak przygotować gulasz z podrobów z pieczarkami? Umyte i oczyszczone serca drobiowe i pokrojone drobniej żołądki doprawiamy wędzoną papryką, sola i pierzem, wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy w tzw. sosie własnym do miękkości, gdy jest potrzeba podlewamy całość wrzącą wodą. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, przecier, doprawiamy delikatnie pieprzem cayenne, pieczarki puszczą sok. Możemy gulasz zagęścić skrobią wymieszaną w małej ilości wody,i jeszcze chwilkę dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy gulasz z podrobów z pieczarkami np. z ugotowaną kaszą jęczmienną, czy kaszą gryczaną. My tym razem podaliśmy do gulaszu świeże bułki. Smacznego!
Ja chętnie bym spróbowała takiego gulaszu, tylko połówek nie lubi podrobów…Ale może gdy zrobię go właśnie z pieczarkami, to się przekona nieco. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowej 🙂
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom