Chrust lany bez jajek. To mój super przepis na LANY CHRUST , czyli błyskawiczna i prosta metoda na przygotowanie przepysznych chrustów bez jajka. Do zrobienia tego lanego chrustu nie potrzeba specjalnej wagi, miarki, ani miksera, gdyż lany chrust wymaga jedynie miski, szklanki 250 ml, łyżki i trzepaczki. Przygotowuje się lany chrust z prostych i tanich składników. W dobie drogiego polskiego ładu doskonale wpisuje się do serii Kuchnia na trudne czasy, bo to idealna przekąska na tani Tłusty Czwartek 2022. Ponieważ olej bardzo podrożał polecam lany chrust smażyć na smalcu! Aby usmażyć chrusty z podanej ilości składników wystarczy kostka smalcu o wadze 250 g.
Jeśli szukacie tanich przepisów to zajrzyjcie do wpisów:
– Kuchnia na trudne czasy cz.1.
– Kuchnia na trudne czasy cz.2 Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego
– Kuchnia na trudne czasy cz.3. Ziemniaki.
– Kuchnia na trudne czasy cz. 4. Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej.
– Kuchnia na trudne czasy cz. 5. Proste przepisy z makaronem.
Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać wałkiem, ani ubijać białek, wystarczy mokre składniki wymieszać trzepaczką z suchymi składnikami i przełożyć do strunowego woreczka, czemu do woreczka? Aby nie trzeba było dodatkowo zmywać!
Jeśli szukacie przepisu na bezglutenowy lany chrust to zajrzyjcie TUTAJ. To wersja lanego chrustu z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Tych lanych chruścików wychodzi cała tacka, jest ich tyle, że są w sam raz do kawy dla 2 osób na Karnawał lub Tłusty Czwartek!
A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj.
Na blogu znajdziecie też przepis na faworki z ciasta francuskiego: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light.
Gotowe ciasto wyciska się spiralnie na głęboki tłuszcz z woreczka strunowego. Im otwór będzie większy, tym chrust będzie grubszy i pulchniejszy. Jak chcecie chrusty mieć bardzo chrupiące, to wystarczy zrobić w woreczku mniejszy otwór. Ja polecam zrobić większy otwór. w woreczku
Gorąco Wam polecam przepis na chrust lany bez jajek, są pyszne i pulchne!
2/3-1 szklanki mleka
2 op./ 16 g cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rumu, może być wódka, jak dajemy wódkę to polecam jeszcze dodać kilka kropel olejku do ciasta
szczypta soli
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jak przygotować pyszne chrusty lane bez jajek?
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy. Do szklanki wlewamy mleko, rum i wlewamy do suchych składników. Mieszamy całość na puszystą masę za pomocą trzepaczki, ciasto ma być gładkie i lejące.
W rondelku rozgrzewamy smalec lub olej tak by chrust mógł pływać.
Ciasto przekładamy do woreczka strunowego, można też ciasto lać przez lejek, odcinamy końcówkę i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz spiralki z ciasta, albo inne kształty. Za każdym razem przytrzymujemy palcem końcówkę worka, aby ciasto nie wypływało z niego. Smażymy chrust lany z obu stron na złoty kolor. Ciasto lane bardzo szybko rośnie i rumieni się, więc szybko trzeba je odwracać na drugą stronę. Po zaledwie kilku chwilkach można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Usmażone chruściki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniku, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Woreczek po cieście wyrzucamy po skończonej pracy. Smacznego!