Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki

Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki. Cz. 3 Co zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki, ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1!

Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego
Na trudne czasy polecam kupować warzywa bulwiaste i korzeniowe: buraki, marchew, seler, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, najlepiej w większej ilości i bezpośrednio od rolnika, dzięki czemu zaoszczędzimy, mogą dłużej leżeć, gdyż można je przetrzymać bez problemu w piwnicy lub w workach na balkonie. Z takich korzeniowych warzyw można ugotować tanie i smaczne potrawy. Dania są proste do przygotowania, smaczne, bardzo sycące. W mojej Wielkopolsce mówi się na ziemniaki pyry, u mnie mówiło się z niemiecka kartofle, a jednym z najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem.

Z włoszczyzny  można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić.
Z ziemniaków można ugotować zalewajkę,

a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę.

Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową.

Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle nadają się na wszelakie kluski, knedle, pyzy i pierogi, placki ziemniaczane, można ich przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie, a za okrasę może nam posłużyć tylko kwaśna śmietana, czy też smażona cebulka, nie potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy!

Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości, które mają mięso, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości z mięsem polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio!

Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków.

babka ziemniaczana

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie.

kluski ze szpinakiem

tradycyjne Kopytka domowe,

Kopytka z boczkiem i groszkiem

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka marchewkowe z rozmarynem

– ruskie pierogi

kluski śląskie

Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną

Knedle z mięsem. Kluski z mięsem

Knedle lubią wszyscy, a my robimy też knedle ze śliwkami , truskawkami, oraz ze śliwkami i bakaliami,
gnocchi

Placki z gotowanych ziemniaków

Kartacze lub Cepeliny. Pyzy z mięsem

Ziemniaki smażone na patelni

Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes

Ziemniaki z kiszoną kapustą.

Polecam też inne przepisy na ziemniaki:
młode ziemniaki z piekarnika.
młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem
śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem , Ziemniaki z kiszoną kapustą

oraz  Najlepsze przepisy na placki ziemniaczane
Placki z ziemniaków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *