Najlepsze drożdżówki z czereśniami

Najlepsze drożdżówki z czereśniami to nasza kolejna propozycja wykorzystania czereśni. Ale w tej formie można wykorzystać też inne sezonowe owoce. Pyszne i pulchne drożdżówki z czereśniami i cukrem pudrem. Niebo w gębie, polecam ! To kolejna nasza tegoroczna propozycja na wykorzystanie czereśni po przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami.
drożdzówkidrożdżówki

Inne propozycje na wykorzystanie czereśni:
koktajl z czereśniami
sernik z czereśniami
Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu
domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym

Czereśnie uwielbiamy oboje i  najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia,  ale że Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami.

Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami

Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami:
Ciasto drożdżowe:

1 jajko
20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
½ kg mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu
szczypta soli
50 g masła

Jak zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami?
Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia.
W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól.
Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 3-4 czereśnie
Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy na kratkę.
Gdy drożdżówki przestygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!
drożdzówki z czereśniami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *