Najlepsze drożdżówki z czereśniami to nasza kolejna propozycja wykorzystania czereśni. Ale w tej formie można wykorzystać też inne sezonowe owoce. Pyszne i pulchne drożdżówki z czereśniami i cukrem pudrem. Niebo w gębie, polecam ! To kolejna nasza tegoroczna propozycja na wykorzystanie czereśni po przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami.
Inne propozycje na wykorzystanie czereśni:
– koktajl z czereśniami
– sernik z czereśniami
– Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu
– domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym
Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale że Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami.
Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami
Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami:
Ciasto drożdżowe:
1 jajko
20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
½ kg mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu
szczypta soli
50 g masła
Jak zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami?
Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia.
W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól.
Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 3-4 czereśnie
Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy na kratkę.
Gdy drożdżówki przestygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!