Paluszki z serka homogenizowanego wyglądają jak hiszpańskie churross, ale nie są zrobione z ciasta parzonego tylko z ciasta jak na Oponki serowe, przy okazji przygotowania tych paluszków z połowy ciasta usmażyłam też pączki serowe, robiłam je z podwójnej porcji, czyli z 500 g serka homogenizowanego. Te słodkości z serka homogenizowanego są delikatne, lekkie i bardzo smaczne, a z cukrową posypką z dodatkiem cynamonu pięknie pachną. W czasie karnawału polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają dużo zachodu co np. pączki drożdżowe, wystarczy ciasto rozwałkować, pokroić w paski i usmażyć!
Polecam też inne słodkie przepisy na Tłusty Czwartek Pączki z różnych stron świata
Oponki serowe z twarogu,
Oponki z ciasta francuskiego
pączki angielskie, z sera risotta
pieczone maślane oponki serowo-waniliowe
Po usmażeniu paluszki serowe zostały posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.
Paluszki serowe – najlepszy przepis, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku 🙂
Przepis na paluszki z serka homo jest prosty jak drut, aby przygotować je przygotować wystarczą:
250 g serka homogenizowanego,
1 ½ szklanki mąki,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1 cukier wanilinowy,
1 ½ łyżeczki proszku
szczypta soli.
20 ml spirytusu (by wchłaniały mniej tłuszczu)
Olej do smażenia
Jak przygotować paluszki z serka homogenizowanego? Wystarczy w misce połączyć suche składniki, dodać jajko i serek, wymieszać, ja to robiłam drewnianą łyżką, zagnieść na posypanym mąka blacie, rozwałkować na ok. 1 cm i kroić w paski o dł. ok. 5 cm. Paluszki smażymy na oleju, ja robiłam to na dużej głębokiej patelni, smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym, ostudzone wystarczy posypać cukrem z cynamonem lub tylko cukrem pudrem. Smacznego!