Przepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie 🙂 W moim domu do kakaowego ciasta dodawało się też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa.
W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie.
Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat.
Piotrkowi bardzo smakował, faktem też jest to, że jemu smakują wszystkie moje serniki 😉
Przepis na Sernik królewski z wiórkami kokosowymi:
Przepis na okrągłą formę o śr. 24 cm
na kruche ciasto:
½ szklanki mąki pszennej poj. 250 ml
½ szklanki mąki krupczatki
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
2 kopiaste łyżki masła
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
Masa serowa:
750 g tłustego twarogu
100 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1 szklanka cukru
35 g budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki
Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml.
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ja to zrobiłam hakiem robota, następnie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy kulki, które wkładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie na wysmarowaną margaryną i obsypaną kaszką blaszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub skubiemy 1 część ciasta
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno ze szczyptą soli.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową.
Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta.
Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na ok. godzinę w piekarniku. Dobrze jest sernik schłodzić w lodówce aby się bardziej zespolił.
Smacznego!
Rzeczywiście wygląda po królewsku, zjadłabym kawałek takiego domowego sernika!
Wygląda naprawdę wspaniale 🙂
Zdjęcia piękne. Przepis wypróbuje już w weekend, żeby przepis sprawdzić jeszcze przed świętami
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
Pingback: Ciasto kokosowe z pianką i owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sernik z pianką na kruchym spodzie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Oszukany sernik z jogurtu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię