Już nie mogę patrzeć na ten śnieg, który zalega na dworze mimo że już jest kalendarzowa wiosna. Tęsknię za wiosną za oknem, za świeżymi owocami, szczególnie za truskawkami. Wczoraj zobaczyłam truskawki w sklepie i nie mogłam się im oprzeć, tak wesoło uśmiechały się do mnie i mówiły kup mnie, więc kupiłam cały kilogram hiszpańskich truskawek. Dawno nie piekłam żadnego sernika, ostatnio na Boże Narodzenie. Postanowiłam więc trochę truskawek dodać do sernika, sernik nie jest bardzo słodki, może nie smakować tym, którzy uwielbiają bardzo słodkie serniki, ale moim zdaniem ten sernik jest pyszny. Polecam!
Sernik z truskawkami myślę, że zrobi furorę w moim domu.
Według mnie ten przepis na sernik z truskawkami ma idealne proporcje.
Piotrek kocha serniki od zawsze, więc z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis na to ciasto.
Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Nie wolno go przekrajać, bo jest w środku lekko płynny, musi swoje odstać aby mieć idealna konsystencję.
Do serników dodaję domowy cukier waniliowy, ale tym razem wykorzystałam cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu.
Przepis na domowy cukier waniliowy znajdziecie tutaj
Ten Sernik z truskawkami na kruchym czekoladowym cieście będzie ozdobą Wielkanocnego stołu.
Podany przepis jest tak rewelacyjny, chciałabym aby jeszcze ktoś mógł z tego przepisu skorzystać przygotowując ten pyszny sernik z truskawkami. Sernik z truskawkami będzie wykończony czekoladą.
SKŁADNIKI :
Masa serowa :
- 1 kg sera twarogowego
- 4 jajka
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwa wanilią i nutą kardamonu
- 3/4 szklanki cukru białego
- 230 ml śmietany 30%
- truskawki
100 ml śmietany 30 %
Cudo – pięknie wygląda, a połączenie czekolady,sera i truskawek musi smakować znakomicie.
Pingback: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Chcę upiec Twój sernik. Wygląda bardzo apetycznie.Mam jednak pytanie. W przepisie użyłaś 330 g śmietanki 30% do masy serowej i polewy czekoladowej( 100g) czyli 330- 100 czy te 330 do masy serowej + dodatkowo jeszcze 100g?
Już doprecyzowałam, te 230 ml śmietany dodajesz do masy serowej, a w 100 ml rozpuszczamy 200 g czekolady na czekoladę.
Dziękuję za odpowiedź. Wesołych Świąt życzę:)
Pingback: Sernik nowojorski - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
a jaki rozmiar miała forma do tego cuda?
Średnica: 23 cm Wysokość: 7 cm