Sernikowe tartaletki z malinami

Ten przepis na sernikowe tartaletki z malinami powstał na potrzeby konkursu dla blogerów „INSPIRUJĄCY SMAK NATURY” . Marzyła mi się wygrana w tym konkursie,  4-dniowa kulinarna wycieczka do Włoch dla 2 osób, a konkretnie wycieczka do Toskanii. Byłabym ostatnią ofiarą losu, gdybym nie zaryzykowała. Nic z tego nie wyszło.
sernikowe tartaletkiserniczki z malinami

Knkurs był na liki, ale przecież podobno marzenia się spełniają.

Serek o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków.

Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami.

Składniki na 12 mini serniczków:

  • 300 g serek z Gruszką i Jabłkiem
  • 150 g serek śmietankowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • maliny
  • Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek.

Składniki na ciasto kruche:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 żółtka jajek

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie.

serniczki1

 

serniczkiserniczki2serniczki4serniczki3SAM_7319SAM_7320SAM_7321SAM_7322 SAM_7323SAM_7324SAM_7326

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki  przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.

Deser gotowy! Po upieczeniu sernikowe tartaletki możemy polać musem malinowym i udekorować świeżymi malinami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Sernikowe tartaletki z malinami

  1. Bardzo fajny przepis! Cudowny sposób ułożenia ciasta podkradnę w przyszłości.
    Postanowiłam odnaleźć moich konkurentów z konkursu almette i przy okazji poznać nowe, nieznane mi dotąd blogi kulinarne.
    Bardzo tu sympatycznie, a zdjęcia cudowne.
    Pozdrawiam i życzę dostania się do finałowej 25.
    I być może do zobaczenia…

  2. Pingback: Sernikowe tartaletki z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Makowe babeczki z kremem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Mini serniczki miętowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *