Tani makowiec japoński to pierwszy w tym roku przepis, który można wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia, bo u nas na Święta musi być ciasto z makiem. Jest idealny na kryzysowe czasy, bo oszczędzamy czas i pieniądze na składniki. A równo za miesiąc jest Wigilia, która dla niektórych z Was będzie uboższa niż przed rokiem, niektórzy będą musieli zaoszczędzić na jedzeniu, aby np. ogrzać mieszkanie, czy zapłacić za prąd lub wodę.
Tani makowiec japoński bazuje na moim przepisie na babeczki z jeżynami, dodatkowo dodałam 250 g opakowanie gotowego maku (od doktora;) i 3 starte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam.
Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką i smaczną!
Proponuję Wam też inne pyszne przepisy na sprawdzone ciasta z makiem: Najlepsze ciasta z makiem na święta
Tym razem przygotowałam tani makowiec japoński z polewą z czekolady. Mam taki głupi nawyk, kupuję gorzkie czekolady z migdałami lub orzechami, które rozłamuję, wyjadam migdały albo orzechy, a pokruszoną czekoladę zostawiam w słoiku. Potem na jej bazie robię polewę do ciast, dodając gorące mleko, gdy czekolada się rozpuści jest idealna do wypieków.
Na pierwotnym przepisie na babeczki bazuję, gdy Piotrek ma chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić, a jemu czekać, to ciasta z tego przepisu są wybawieniem w razie niespodziewanych zachcianek. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych. Taki jest też dzisiejszy Tani makowiec japoński
To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać jako dodatek różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne nawet po 2, 3 dniach.
Polecam błyskawiczne tani makowiec japoński, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne.
Ciasto makowo-jabłkowe, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
1, 5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
5 łyżek cukru + opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g maku Dr Oetker, może być mak z puszki
3 tarte jabłka
½ – 2/3 szklanki rodzynek i posiekanych orzechów (mogą być same rodzynki, albo i bez)
polewa czekoladowa: pokruszona gorzka czekolada i 50 ml gorącego mleka, wymieszać aż czekolada się rozpuści
kolorowe posypki do dekoracji
Lub opcjonalnie cukier puder do przygotowania lukru
Przygotowanie ciasta: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Można utrzeć trzepaczką. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, mieszamy chwilkę. Dodajemy mak, łączymy z masą jajeczną. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych obrotach. Na końcu wsypujemy tarte jabłka, rodzynki z orzechami, masę mieszamy łyżką. Jeśli ciast jest zbyt luźne można dodać 1-2 łyżki mąki. Masę makową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C około 40-45 minut. Wyjmujemy tortownicę, studzimy. Po ostudzeniu smarujemy ciasto z makiem polewą z czekolady. Smacznego !
A jeśli szukasz przepisu na sernik to zerknij na ten wpis Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki