Torcik z owocami na biszkopcie bez cukru. Przepis na wysoką blaszkę 20 cm.
Jestem na deficycie kalorycznym i liczę kalorie, więc przestałam wykorzystywać w ciastach i deserach cukier, który zastąpiłam erytrolem. Kiedyś bym zrobiła ten torcik hiszpański na bitej śmietanie, ten jest na malinowym skyrze. Albo bym upiekła to ciasto.
Moje fit ciasto składa się ze zmiksowanymi owoców ze skyrem i galaretkami, wierzch to owoce i galaretka bez cukru, którą posłodziłam również erytrolem, a spód to biszkopt również na erytrolu.
Torcik z owocami na biszkopcie bez cukru, przepis na wysoką blaszkę 20 cm.
Biszkopt bez cukru:
2 jajka
3 łyżki erytolu
35 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt, jak zrobić: Jajka ubijamy z erytrolem na puszystą masę. Ubijamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Studzimy.
Masa owocowa
500 g skyru malinowego ( 70 kcal w 100 g)
400 g świeżych truskawek i mrożonych owoców (maliny, porzeczki, wiśnie, borówki)
3 – 4 łyżki erytrolu
12 g galaretki truskawkowej słodzonej słodzikiem wg opisu na opakowaniu 1 miarka 6 g na 200 ml wrzątku
1 op 9 g żelatyny na 500 ml wody
2 łyżki wody do namoczenia żelatyny
Masa owocowa, jak zrobić: Rozmrożone owoce i truskawki miksujemy z erytrolem na mus, nie musi być bardzo gładki. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku studzimy, a żelatynę którą zalaliśmy wcześniej wodą, wstawiamy do mikrofalówki na 1 minutę do rozpuszczenia żelatyny, galaretkę i żelatynę łączymy i studzimy.
Zmiksowane owoce łączymy ze skyrem, a następnie szybko miksujemy z galaretką wymieszaną z żelatyną i przekładamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Galaretka z owocami:
12 g galaretki truskawkowej słodzonej słodzikiem * wg opisu na opakowaniu 1 miarka 6 g na 200 ml wrzątku
200 g truskawek, trochę porzeczek i borówek
300 ml wrzątku
Jak zrobić galaretkę z owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Studzimy.
Kiedy zacznie delikatnie tężeć na masę owocową wykładamy pokrojone w plastry truskawki, resztę borówek i porzeczek, zalewamy owoce galaretką. Ponownie torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Bardzo ten przepis przypadł nam do gustu. Mam pytanie jakiej firmy jest ten Skyr malinowy? Tam gdzie robimy zakupy nie ma takich smaków a te które są (oprócz naturalnego) wszystkie mają w składzie cukier. Z góry dziękuję.
W Lidlu w Niemczech kupiony