Na kolację zacumowały u nas łódeczki Caprese, czyli trochę inne kanapki z sałaty rzymskiej, która doskonale nadaje się na tego typu przekąski. Polecam też przepis na wrapy z sałaty rzymskiej.
Wiosna za pasem, a to idealny czas na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese.
Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami! Przepis na łódeczki z sałaty. Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej
Składniki:
sałata rzymska
½ sera mozzarella
4 pomidory koktajlowe
2 liście bazylii
odrobina suszonej bazylii
sól ziołowa
pieprz kolorowy
oliwa do skropienia
Przygotowanie: Odrywamy pojedyncze liście sałaty rzymskiej i układamy je na desce. Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę, pomidory również i przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, doprawiamy odrobiną suszonej bazylii, solą ziołową i kolorowym pieprzem, całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy sałatkę na liściach sałaty. I to wszystko. Nie ma nic łatwiejszego niż przygotowanie takich „kanapeczek”. Smacznego!
Świetnie się prezentują takie łódeczki 🙂 Moim zdaniem fajnie się sprawdzi zarówno na lekką kolację jak i np. przystawkę na imprezę. Super zdjęcia!
Dzięki 🙂
Pingback: Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię