Makaron warzywny z krewetkami.
Jak już wiecie ostatnio u mnie króluje pod różnymi postaciami CUKINIA. Cukinia w 100 g ma tylko 16 kalorii, więc idealnie nadaje się do dań fit. Zajadam się Carpaccio z cukinii z parmezanem, a na obiad robię warzywne spaghetti z cukinii z dodatkami np. z łososiem wędzonym. Surowa cukinia w tej postaci postacią jest bardzo smaczna, wystarczy ją tylko na chwilkę wrzucić na patelnię z oliwą i czosnkiem, oraz dodać jakiś inny składnik, dzisiaj dodałam do cukinii marchewkę, gotowane krewetki i suszoną natkę. Mówię Wam, jaka to była PETARDA smaków!
Polecam też Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora. , Sałatka z cukinii i porzeczek, Sałatka z cukinii.
Makaron z cukinii i marchewki z krewetkami to rewelacyjny pomysł na pyszne i bardzo zdrowe danie bez mąki. Gorąco Was zachęcam do sięgnięcia po ten prosty przepis. To zielono-czerwone spaghetti , czyli warzywny makaron z cukinii i marchewki duszę chwilkę na oliwie z czosnkiem, do tego dodaję krewetki, natkę i trochę pomidorków. To pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla tych co są na diecie! Taki niskokaloryczny domowy obiad jest najlepszy do zgubienia kilku kilogramów. Warzywny makaron podany z cukinii, marchewki z krewetkami, podduszony na oliwie z pietruszką i czosnkiem, pomidorkami ma tylko ok. 150 kalorii.
Do przygotowania 1 porcji makaronu warzywnego z krewetkami wystarczy:
1 cukinia
1 marchewka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka natki
100 g gotowanych krewetek koktajlowych
1 ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
domowa mieszanka przypraw z różową solą, chilli, tymiankiem, pieprzem i oregano
Makaron warzywny z krewetkami, sposób przygotowania.
Cukinię płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, cukinii nie obieramy. Marchewkę obieramy. Aby otrzymać z warzyw makaron typu spaghetti można wykorzystać ręczną temperówkę do warzyw lub spiralną krajalnicę. Ja mam elektryczną maszynkę do krojenia warzyw z wymiennymi tarkami, w tym do robienia warzywnego spaghetti.
Osobno kroimy marchewkę i cukinię kroimy na makaron. Pomidorki kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno posiekany czosnek, szklimy i dodajemy najpierw marchewkę, krewetki i natkę, chwilkę dusimy, następnie dodajemy cukinię, na końcu pomidorki. Całość mieszamy najlepiej łyżką silikonową , warzywa w sumie podsmażamy 2-3 minuty aby straciły swoją surowość, a jednocześnie pozostały al’dente. Nie podsmażajcie cukinii zbyt długo, gdyż powinna pozostać jędrna.
Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika doprawiamy ulubionymi przyprawami jak sól, pieprz , ja dodaję moją ulubioną domową mieszankę przypraw z różową solą, chilli, tymiankiem, pieprzem i oregano. Smacznego!