Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym fit.
Gdy mam ochotę na drobiowe pulpety to kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję mięso z kości i skór, następnie mięso mielę lub siekam. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion, a z mięsa formuję porcje pulpetów. Gotuję pulpety w bulionie, dzielę je na porcje i zamrażam wraz z bulionem. Potem robię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki mam ochotę i podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem, ryżem lub sałatką. Można również klopsiki / pulpety przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki w pikantnym sosie lutenica, klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką.
Dzisiaj na obiad mam drobiowe pulpety, kolorowe i pyszne, ale w wersji fit. Na porcję wystarczą 2 pulpety ugotowane w bulionie z odrobiną mleka i koperku, do tego 100 g gotowanej fasolki szparagowej i kolorowa sałatka z ogórka, sałaty, pomidora, papryki i czerwonej cebuli. Taki zestaw jak policzyłam ma ok. 180 kalorii, więc jest to wersja obiadowa super fit.
Podaję Wam przepis fit pulpety drobiowe w sosie koperkowym.
Składniki na 15 sztuk pulpetów drobiowych:
500 g mięsa z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 2-3 sztuk)
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz mielony do smaku
majeranek
1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
mąka do oprószenia pulpetów
koperek
mleko do zabielenia bulionu
Jak zrobić fit pulpety drobiowe w sosie koperkowym.
Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy do wrzenia w garnku pod przykryciem. Mielimy mięso drobiowe. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Zmielone mięso z kurczaka, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, majerankiem i wyrabiamy z 1-2 łyżkami zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi z tej ilości wychodzi ok.15 sztuk pulpetów. Formujemy spore kulki, jeśli nie chcemy pulpety w wersji fit to obtaczamy pulpety w mące, która zagęści sos. Wrzucamy pulpety do wrzącego bulionu, gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Wlewamy do garnka mleko, kto woli to śmietankę, doprawiamy jeszcze sos ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy do sosu posiekany koperek. Takie pulpety można przygotować w różnych innych sosach. Smacznego!