Sałatka z warzywami i ryżem w słoiku. Kto zjada zdrowe sałatki… jest piękny i gładki 😉 Sałatka z warzywami to odpowiednia potrawa aby wrzucić coś na ząb. Od jakiegoś czasu codziennie jadam na śniadanie fit sałatki, gdyż są smaczne i zdrowe, szczególnie polecam je osobom, które są na diecie. Ta dzisiejsza sałatka to kolejna moja propozycja „sałatki słoikowej” ( „salad in a jar”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę, smalec, czy wekuję zupy, ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania jej na talerz. Moda na jedzenie sałatek w słoikach trwa już jakiś czas. Ja też z tej mody korzystam. Niosąc moją dietetyczną sałatkę z warzywami i ryżem w słoiku mam pewność, że nic mi się do torebki nie wyleje. Ta kolorowa sałatka ma być dla Was tylko inspiracją. Możecie wykorzystywać takie składniki, jakie lubicie, mieszać razem to na co macie ochotę.
Jak łączyć składniki i jak układać warstwy sałatek do słoika napisałam w pierwszym moim wpisie o sałatce słoikowej, polecam też przepis na fit sałatki z rukolą, pieczarkami z czerwoną cebulą, jajkiem i kiełkami.
Składniki na 1 porcję Sałatki z warzywami i ryżem w słoiku :
kawałek ogórka
4 pomidorki koktajlowe żółte
4 pomidorki koktajlowe czerwone
3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego ryżu
1 jajko ugotowane na twardo
trochę kiełków np. kiełki rzodkiewki
1 łyżka – pestki dyni
świeża bazylia
sos:
1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
1/3- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/3- 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego może być kupny, lub ocet winny biały
sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku
Mój sposób na przygotowanie sałatki z warzywami i ryżem w słoiku! Ogórka myjemy, osuszamy, kroimy tyle ile potrzebujemy do sałatki. Kawałek ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kromy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę, a umyte pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki.
Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki na sos. Zakręcamy i potrząsamy aż powstanie jednolita emulsja.
Na spód słoika wlewamy gotowy sos. Wrzucamy ogórka, na którym układamy ugotowany dziki ryż, na niego kładziemy połówki pomidorków, oraz jajko, uzupełniamy słoik dowlonymi kiełkami, listkami bazylii i posypujemy ziarnami dyni. Słoik zakręcamy nakrętką. Tuż przed jedzeniem wstrząsamy słoikiem kilka razy, żeby sos pokrył składniki. Można też taką sałatkę przełożyć przed jedzeniem na talerz. Smacznego!