Bakłażan grillowany z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny.
Letnia propozycja na grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i czarnymi oliwkami. Bakłażan to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów, bakłażan bardzo dobrze nadaje się do grillowania i doskonale smakuje faszerowany na różne sposoby, polecam bakłażany faszerowane kaszą i warzywami.. Faszerowany bakłażan jest nie tylko smaczny , ale i zdrowy.
Danie to przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i smaki typowo greckie takie jak ser feta, oliwki, mięta, cytryna. Jeśli chcesz miło zaskoczyć gości to koniecznie wypróbuj ten przepis. Bakłażany z fetą będą hitem grillowego spotkania.
Składniki:
1 szt. bakłażan,
do posypania sól,
do doprawienia czosnek suszony i oregano,
tarty ser owczy np. feta
oliwa z oliwek, sok z cytryny
posiekana mięta
Bakłażan grillowany z serem greckim, jak przygotować? Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym). Tak przygotowane plastry posmarować oliwą z obu stron, natrzeć czosnkiem i ulubionymi ziołami np. oregano, tymiankiem. Można Bakłażana grillować na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub na tradycyjnym grillu. Grillujemy plastry bakłażana 2-3 minuty z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć tarty ser grecki i zrobić np. kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się rozpuści. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać siekaną miętą. Bakłażan grillowany z serem greckim podaję na liściach sałaty, ze świeżymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
Enjoy! Ciesz się 🙂
Poniżej znajduje się zdjęcie tej samej potrawy z 2012 roku 🙂