Szaszłyki z boczkiem i warzywami pieczone w Air Fryer

Szaszłyki z boczkiem i warzywami pieczone w Air Fryer .  Szaszłyki, czyli pieczone mięso i warzywa nadziane na patyczki, to doskonała propozycja na kolorowy i pyszny obiad. Sprawdzą się też na  imprezach z grillem w roli głównej. W tym przepisie szaszłyki przyrządza się błyskawicznie z kilku składników. Z czego najlepiej robić szaszłyki?

Szaszłyki wieprzowe z warzywami w azjatyckim stylu. Doskonałe dla fanów  Air Fryera. Te wyśmienite szaszłyki pieczone w Air fryer to uczta dla podniebienia, są lepsze niż szaszłyki przygotowane tradycyjnie. Uwielbiam potrawy z air fryer odkąd mam to urządzenie, mięso i warzywa z tego urządzenia to jest po prostu sztos. Mięso piecze się bez tłuszczu, jest rumiane, do tego soczyste i robi się szybko, a warzywa wychodzą chrupiące.
Polecam: Sernik z air fryer,  Boczek faszerowany z air fryer,  Papryka faszerowana z air fryer,  Pieczeń wieprzowa z air frye, pieczarki faszerowane.
Szaszłyki wieprzowe w azjatyckim stylu to kawałki boczku zamarynowane w orientalnym sosie i upieczone we frytkownicy beztłuszczowej, czyli AirFryerze. Jeśli nie dysponujesz tym wygodnym urządzeniem do „smażenia” bez tłuszczu, z powodzeniem możesz zrobić to danie na grillu – elektrycznym lub węglowym, albo też na ruszcie piekarnika. Uda się i zasmakuje ci na pewno.
Szaszłyki z boczkiem i warzywami pieczone w Air Fryer, składniki na 4 duże szaszłyki lub 8 mniejszych
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 1 łyżka imbiru, obranego i posiekanego
  • 1 zmiażdżony czosnek
  • 4  łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1  łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju np. sezamowego
  • 1  papryka
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • sól i papryka do warzyw
  • 4 patyczki do szaszłyków

Jak przygotować Szaszłyki z boczkiem i warzywami pieczone w Air Fryer ? Paprykę pokrój w kwadraty, cebulę i cukinię w krążki, dopraw solą i papryką. Pokrój boczek w  plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kwadraty. Przełóż mięso do miski. W misce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy, pastę paprykową, miód, ocet ryżowy i olej. Dopraw wg swoich upodobań. Zalej wieprzowinę marynatą i odstaw aby mięso dostało smaku na ok. 30 minut. Następnie nadziej mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków. Włóż szaszłyki do koszyka frytownicy beztłuszczowej i piecz przez 15 minut w 185 stopniach C. Odwróć szaszłyki i piecz przez kolejne 10-15 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i rumiane. Można też tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu  elektrycznym, węglowym lub usmażyć na patelni grillowej odwracając je aż będą całkowicie rumiane.

Dodatkiem do tych jest rukola, może być też ryż, polecam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *