Polecam: Sernik z air fryer, Boczek faszerowany z air fryer, Papryka faszerowana z air fryer, Pieczeń wieprzowa z air frye, pieczarki faszerowane.
- 500 g boczku wieprzowego
- 1 łyżka imbiru, obranego i posiekanego
- 1 zmiażdżony czosnek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju np. sezamowego
- 1 papryka
- 2 cebule
- 1 cukinia
- sól i papryka do warzyw
- 4 patyczki do szaszłyków
Jak przygotować Szaszłyki z boczkiem i warzywami pieczone w Air Fryer ? Paprykę pokrój w kwadraty, cebulę i cukinię w krążki, dopraw solą i papryką. Pokrój boczek w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kwadraty. Przełóż mięso do miski. W misce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy, pastę paprykową, miód, ocet ryżowy i olej. Dopraw wg swoich upodobań. Zalej wieprzowinę marynatą i odstaw aby mięso dostało smaku na ok. 30 minut. Następnie nadziej mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków. Włóż szaszłyki do koszyka frytownicy beztłuszczowej i piecz przez 15 minut w 185 stopniach C. Odwróć szaszłyki i piecz przez kolejne 10-15 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i rumiane. Można też tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu elektrycznym, węglowym lub usmażyć na patelni grillowej odwracając je aż będą całkowicie rumiane.
Mniam-lubię taki szaszłyk na bogato, szczególnie ten boczek robi robotę. Mam nawet taki swój ulubiony od Zakładu Mięsnego Karol. Można go kupić w Carrefurze.