Co zrobić z kurek. Przepisy z kurkami. 25 przepisów z kurkami.
Kurki pojawiają się w lasach już w czerwcu, jednak my z Piotrem najbardziej czekamy na przełom sierpnia i września, kiedy zaczyna się „prawdziwy” sezon grzybowy. Jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi kurek, prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Wrzesień i październik to idealna pora na grzyby, a gdy jesień jest ciepła, grzyby można zbierać nawet w listopadzie!
Jak przyrządzić kurki by nie były gorzkie?
Kurki są bardzo popularne, aby cieszyć się nimi dłużej, można je zamarynować lub zamrozić. Jednak świeże smakują najlepiej.
Niektórzy nie lubią jeść kurek bo według nich są gorzkie! Słyszałam też … ja nie robię w domu kurek bo wychodzą mi gorzkie! Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Jak pozbyć się goryczy z kurek?
Najpierw kurki oczyszczamy, odcinamy końcówki ogonków, następnie dokładnie płuczemy w dużej misce z osoloną wodą, należy kilka razy ją wymienić. Robimy to szybko, gdyż długie moczenie w wodzie powoduje, że kurki nasiąkają wodą jak gąbka. Kilka minut przebywania w wodzie w zupełności wystarczy, by dobrze je oczyścić.
Marynowanie. Przed marynowaniem należy obgotować kurki.
Mrożenie – najlepszym rozwiązaniem jest blanszowanie kurek przed mrożeniem w osolonej wodzie, czyli obgotowanie kurek, co uchroni grzyby przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność.
Jednak nie należy przechowywać ich w zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące. Gorzki smak kurek często jest efektem zbyt długiego ich przechowywania. Trzeba pamiętać też o odlaniu pierwszej części wody, jak się odmrożą, to z niej powstaje gorycz w kurkach.
Co zrobić, gdy zamroziliśmy surowe kurki? Rozmrażamy grzyby przez zalanie ich wrzątkiem i pozostawienie na ok. 2 minuty. Gdy kupimy mrożone kurki w sklepie i nie wiemy jak były mrożone warto je usmażyć na maśle z dodatkiem smażonej cebulki.
Bardzo lubimy zbierać kurki i je jeść. Występują w gromadzie i nie trzeba się nachodzić aby napełnić nimi koszyk. Pojawiają się wcześnie, bo już w maju, a przy dobrej pogodzie rosną aż do listopada. Czas na kurki! Dzisiaj chcę Wam przybliżyć nasze najlepsze przepisy z kurkami, kochamy te grzyby ze względu na smak i aromat! Niewiele jest osób, które nie przepadają za kurkami. Ja znam jednego, to mój syn, który nie tyka wszelakich grzybów, nawet pieczarek. Nie wie co traci, bo kurki są w cenie! Mogą być pysznym składnikiem wielu potraw – przekąsek, zup i dań obiadowych, oraz świetną bazą dla przetworów.
Nie pozostaje Wam zatem nic innego, jak ruszać do lasu na grzyby lub do sklepu, a następnie skorzystać z naszych sprawdzonych przepisów z kurkami!
Dania i potrawy z kurkami. Najlepsze przepisy z kurkami. 25 przepisów z kurkami.
2Bitki wieprzowe w sosie kurkowym
3Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym
4Gołąbki z modrej kapusty z kurkami
6Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem
7Kotlety z kurczaka z nadzieniem kurkowym
8Kurki na maśle z natką pietruszki
9Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej
10Kurki w śmietanie. Kurki w śmietankowym sosie
13Omlet z kurkami i pomidorami
14Papryka faszerowana kurkami i mięsem
17Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
18Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem
19Przepis na młodą kapustę (z kurkami)
20Placki z kurkami i pietruszką
23Tartaletki z grzybami (kurki)
25zupa z kurek z sokiem marchwiowym