Uwielbiamy Leczo, dzisiaj dodałam dodatkowo do niego kurki, cena papryki poszła w dół, więc leczo to król jesiennych dań.
Lecsó / Leczo to węgierskie danie, ale sposobów na przygotowanie leczo istnieje bardzo dużo. Można się zastanawiać, czy jest uniwersalny przepis na Leczo. My przygotowujemy leczo z dodatkiem kiełbasy, a dzisiaj jednym ze składników są kurki.
To leczo jest bardzo pikantne, gdyż do niego Piotrek dodał pikantną mieszankę pieprzów.
SKŁADNIKI :
- 6 szt. papryki (czerwona, zielone, żółta)
- 2 szt. kiełbasy zwyczajnej
- 1 cebula
- garść świeżych kurek
- 2 łyżki oleju
- sól morska Kamis do smaku
- 2 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów Kotanyi
PRZYGOTOWANIE :
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy umyte kurki i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w paski. Przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż papryka będzie miękka , ale nie rozgotowana a jednocześnie odparuje płyn. Doprawiamy solą morską i pikantną mieszanką pieprzów.
My nasze leczo jemy z pieczywem. Jeśli robimy większą ilość to wkładamy do pojemników i leczo zamrażamy, jest w sam raz kiedy nie ma pomysłu na obiad.
A wy z czym podajecie Leczo?