Fasolka szparagowa z bułką tartą . Ostatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie tkwi jej siła, szczególnie latem gdy mamy pole do popisu :)Tak mi zostało do dzisiaj, mogę zjeść samą fasolkę i nie potrzebuję do niej żadnego dodatku, no może jajko sadzone i młode ziemniaki z koperkiem . Do gotowania fasolki oprócz soli dodaję również cukier, co zdecydowanie poprawia jej smak.
Klasyczna wersja podania fasolki: Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle podana do jajek sadzonych na boczku z ziemniakami puree i mizerią z ogórków jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu.
Składniki na 2 porcje:
500 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka – sól
1/2 łyżeczki – cukier
2 łyżki – bułka tarta
2 łyżki – świeże masło
Przygotowanie:
Z fasolki obcinamy końcówki, dokładnie płuczemy. Do garnka z zimna wodą dodajemy sól i cukier, wkładamy fasolkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ja lubię jak fasolka jest al dente, tzn. sprężysta i nie jest zbyt miękka.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą i lekko ją rumienimy potrząsając patelnią. Dodajemy masło, mieszamy, czekamy aż masło się rozpuści a bułka tarta je wchłonie.
Fasolkę odcedzamy, polewamy masłem z bułką tartą.
Smacznego, mi nawet fasolka szparagowa z bułką tartą smakuje, gdy jest już zimna. Poniżej kilka zdjęć z przygotowania fasolki i bułki tartej krok, po kroku.
Smacznego, mi nawet fasolka szparagowa z bułką tartą smakuje, gdy jest już zimna. Poniżej kilka zdjęć z przygotowania fasolki i bułki tartej krok, po kroku.
Bardzo lubię taką fasolkę jako dodatek do obiadku 🙂 chociaż samą też można zajadać, jest pyszna!
Pingback: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię