Gołąbki z ryżem. Czy jest uniwersalny przepis na gołąbki? Każdy podaje je z tym co lubi, robiliśmy już gołąbki z kaszą i pieczarkami, grzybami, gołąbki z mięsem i ryżem, gołąbki w modrej kapuście, we włoskiej kapuście i w modrej również. Przygotowujemy je w piekarniku, garnku albo w parowarze. Te gołąbki przygotował Piotrek, oprócz mięsa farsz urozmaicony jest o kurki i czerwoną paprykę. Jego gołąbki z mięsem, ryżem jaśminowym, papryką i kurkami, bazuje na tradycyjnym przepisie na gołąbki z kapusty.
Gołąbki z ryżem, grzybami i papryką są bardzo pyszne i sycące. Można je podawać z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 25 dag kurek
- 100 g ryżu jaśminowego,
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 jajka
- 250 ml rosołu
- kapusta
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE gołąbków z ryżem:
Gotujemy 1 torebkę ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze części i mielimy lub siekamy w szatkownicy, mieszamy z ryżem, posiekanymi kurkami i papryką pokrojoną w kostkę. Do farszu dodajemy 2 jajka, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 2 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy ok. 12 dużych gołąbków. Gołąbki podsmażamy na oleju na patelni. Na dnie garnka układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy liśćmi, posypujemy resztą kurek. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podajemy z ziemniakami i z sosem pomidorowym.
Uwielbiam gołąbki, ale rzadko je robię… Mama zapowiedziała, że w tygodniu zrobi i mam wpaść 🙂 No to będzie uczta 🙂
A swoją drogą nigdy nie robiłam z kurkami, ale jak znam życie z pewnością by mi smakowały, bo kurki uwielbiam. Będę musiała kiedyś spróbować.
Do tych Piotrek dodał mięso, kurki i jeszcze paprykę, ja robiłam swoje wcześniej tylko z ryżem i kurkami. http://straga.pl/dania-z-grzybami/golabki-z-ryzem-i-kurkami/
Tradycyjne gołąbki, zkoda tylko, że jest przy nich tyle pracy. Polecam dla leniuchów wersję bez zawijani.