Gołąbki z ryżem. przepis uniwersalny na gołąbki

Gołąbki z ryżem. Czy jest uniwersalny przepis na gołąbki? Każdy podaje je z tym co lubi, robiliśmy już gołąbki z kaszą i pieczarkami, grzybami, gołąbki z mięsem i ryżem, gołąbki w modrej kapuście, we włoskiej kapuście i w modrej również. Przygotowujemy je w piekarniku, garnku albo w parowarze. Te gołąbki przygotował Piotrek,  oprócz mięsa farsz urozmaicony jest o  kurki i czerwoną paprykę. Jego gołąbki z mięsem, ryżem jaśminowym, papryką i kurkami, bazuje na tradycyjnym przepisie na gołąbki z kapusty. 

Gołąbki z ryżem, grzybami i papryką są bardzo pyszne i sycące. Można je podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki

SKŁADNIKI:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 25 dag kurek
  • 100 g ryżu jaśminowego,
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 250 ml rosołu
  • kapusta
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE gołąbków z ryżem:

Gotujemy 1 torebkę ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze części i mielimy lub siekamy w szatkownicy,  mieszamy z ryżem, posiekanymi kurkami i papryką pokrojoną w kostkę. Do farszu dodajemy 2 jajka, doprawiamy do smaku  pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy.  Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 2 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy ok. 12 dużych gołąbków. Gołąbki podsmażamy na oleju na patelni. Na dnie garnka układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy liśćmi, posypujemy resztą kurek. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podajemy z ziemniakami i z sosem pomidorowym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Gołąbki z ryżem. przepis uniwersalny na gołąbki

  1. Uwielbiam gołąbki, ale rzadko je robię… Mama zapowiedziała, że w tygodniu zrobi i mam wpaść 🙂 No to będzie uczta 🙂
    A swoją drogą nigdy nie robiłam z kurkami, ale jak znam życie z pewnością by mi smakowały, bo kurki uwielbiam. Będę musiała kiedyś spróbować.

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *