Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Polecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w domowym sosie pomidorowym ze słoików, które zrobiłam w tym roku na zimę.
A klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach.

Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki.

Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. 

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym są delikatne, lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że są bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików  jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 1/2 litra rosołu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szt. jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 350 ml sosu pomidorowego domowego
  • majeranek

Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy wraz z czosnkiem, dodajemy jajko,   doprawiamy solą,  pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- ok.12 sztuk. Podgrzewamy rosół, wkładamy klopsiki, dodajemy sos pomidorowy, dusimy na małym ogniu 15 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy w 50 ml zimnej wody i wlewamy do klopsików, mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos zgęstnie, podajemy z ziemniakami, z makaronem, obsypujemy świeżą bazylią.

Smacznego.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

  1. Pingback: Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Klopsiki w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Wszystko robiłam krok po kroku zgodnie z przepisem i wszystko byłoby idealnie gdyby nie to że po dodaniu wody z maka ziemniaczaną zrobiły się grudy kleiste :/

Skomentuj Inspirowane Smakiem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *