Podaję Wam przepis na proste i szybkie danie z tego co zawsze jest pod ręką, z ziemniaków, które w kuchni polskiej mają wszelakie zastosowanie. Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.
Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1-2 jajka, 1 łyżkę masła, sól, trochę chili w młynku by dodać im ostrości (lub biały pieprz), jak kto lubi trochę świeżo startej gałki muszkatałowej i 2 łyżki bułki tartej do środka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone.
Niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek.
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym to późno letnie lub jesienne danie.
Przepis na sos grzybowy:
250 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
biały pieprz
50 ml śmietany 36 %
Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle wraz z pokrojoną cebulką, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Wlewamy sos sojowy, doprawiamy pieprzem, jeśli chcemy by sos był jaśniejszy to możemy dodać słodką śmietankę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos podajemy z ciepłymi kotletami ziemniaczanymi.
Aż nabrałam ochoty na takie swojskie, polskie danie. I na grzyby, bo jeszcze w tym sezonie nie miałam się okazji z nimi spotkać:)
O Jezusie…-))
Wygląda bardzo apetycznie! Lubię takie proste domowe jedzenie a Twoje przedstawia się znakomicie 🙂
Na pewno będę wpadać tu częściej…:-)
A teraz nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się do las po grzyby i przygotować Twoje danie 🙂
Pozdrawiam!!!