Co zrobić z papryki

Co zrobić z papryki? Przetwory z papryki! Papryka to kolejne po pomidorach warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką. Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim papryka jest smaczna, zajadam ją często na surowo pokrojoną w paski. Jest dobrym źródłem witaminy C. Są w niej również inne witaminy, chociażby z grupy B czy witamina E.  Papryka jest również źródłem m.in. potasu, wapnia i żelaza. Zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki.

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki, zawsze mam w zamrażarce woreczek pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, jak zachce nam się np. zupy gulaszowej, czy leczo gdy skończy się to ze słoika.

Sposobów na paprykę na zimę jest sporo. A my podajemy Wam nasze sprawdzone receptury na paprykowe przetwory. To najlepsze przetwory z papryki na zimę!

Zgromadziłyśmy tutaj 10 przepisów: tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od wyszukanego w smaku sosu sweet chili, smakosze kuchni wschodniej wiedzą co to za doskonały smak, proponujemy też pyszną paprykę marynowaną z rozmarynem, tradycyjne leczo z papryki do słoików, pastę z papryki, czy pikantną salsę z papryki do słoików, oraz pozostałe.

Co zrobić z papryki? Przetwory z papryki:

Sweet Chili Sauce

Pasta paprykowa do słoików

Pasta paprykowa

Pikantna salsa paprykowa

Papryka marynowana z rozmarynem

Leczo do słoików

Pikle z ogórków z papryką

Pikanta pasta chili na zimę

Domowa Lutenica (Ljutenica)

Relish

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *