Ogórki tarte kiszone

Sezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę, które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe. Ponieważ w moim domu ‪#‎zupa ‪#‎ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy, czyli do ręcznego ścierania ogórków. A Wy lubicie zupę ogórkową? Jeśli macie ochotę na zupę z tegorocznych ogórków,  to po kilku dniach od zrobienia  możecie już taką zupę zaserwować.
Przepisy na zupy ogórkowe:
zupakrem z ogórków małosolnych
ogórkowa ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa zabielana z papryką
Zupa ogórkowa zabielana jogurtem
Zupa ogórkowa na szybko
Ogórkowa na skrzydełkach

Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową.
ogórki tarte kiszoneogórki tarte kiszone

Składniki (na 8 słoiczków 500ml):

2,5 kg dużych ogórków
koper wraz z baldachami
2,5 łyżki soli
2 główki czosnku
korzeń chrzanu

Przygotowanie:
Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku bez łupinki przekrojony na 2 części i kawałek chrzanu. Nakładamy do słoików ogórki razem z sokiem do 3/4 wysokości słoików, aby wytworzona solanka miała gdzie „pracować”. Na koniec do każdego słoiczka wkładamy kolejny ząbek czosnku. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Ogórki zmieniają wtedy kolor na żółto-zielony Ja wyłożyłam plastykową skrzynkę folią aluminiową, gdyż podczas kiszenia może wyciekać solanka. Kiedy przestanie już ona wyciekać, wycieramy słoiki, dokręcamy mocno nakrętki i wynosimy słoiki w ciemne, chłodne miejsce, np. do spiżarni (jeśli ją ktoś ma), czy ustawiamy na regale w piwnicy. Można je też za pasteryzować gotując ok. 10 minut. Nie jest to jednak zabieg konieczny, ja słoikó1) z tartymi kiszonymi ogórkami nie pasteryzuję.
Ogórki tarte kiszone

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Ogórki tarte kiszone

  1. A czy można wykorzystać ogórki szklarniowe? czy tylko gruntowe. Pytam bo mam dużo ogórków z własnej działki ze szklarni i nie wiem co mam z nimi zrobić?

  2. U mnie w domu rodzinnym mama też zebrała z przydomowego ogrodu 25 kg ogórków gruntowych. A teraz zaczęło się wielkie kiszenie i ich konserwowanie! Też moją ulubioną zupą jest ogórkowa, lecz nie przemyślałyśmy tego, żeby ułatwić sobie pracę i zakisić już starte ogórki. Super pomysł. Pozdrawiam! 🙂

  3. Pingback: Ogórkowa zupa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *